Имейл с текст, призоваващ за спешна парична помощ, получават контактите на журналиста Момчил Инджов от акаунта му в Yahoo преди няколко дни. Близо 500 адреса, сред които пресофисът на бразилския президент Дилма Русеф, депутати в Аржентина и Италия, полицията в Аруба и самият Инджов са помолени да му изпратят средства, тъй като е изпаднал в беда при „необявено” пътуване до Филипините.

Текстът, който получават, е на английски. В него от името не международния репортер се обяснява, че е в Манила, където е бил нападнат и ограбен. Не му достигат 1950 евро, за да си плати разноските и билета за връщане. Имейлът завършва с извинение за безпокойството и обещание да върне заетите пари, като се върне. Посочен е и електронен адрес, по който да бъде преведена паричната помощ.

Произвол при подобни случаи няма, само желязна логика, обясни пред bTV хакерската система специалистът по ИТ сигурност Спас Иванов. Той уточни, че изпратеният мейл е генериран от спам ботове, които формират 80% от общия трафик по електронната поща в света. Обикновено подобни съобщения съдържат линк, през които потребителите са подмамени да получат най-актуалния смартфон, например, на много по-ниска цена. „Не го кликайте. Така оставяте данните си в неизвестен сървър, който ще ги употреби по най-неблагоприятния начин за вас”, призова експертът.

Подобен тип писма обикновено нямат друга цел освен търговска, компаниите, които осъществяват парични транзакции обаче имат съвсем различна форма на комуникация с клиентите си.

Близо 90% от тези сървъри са концентрирани в три държави – Русия, САЩ и Китай. Там са „квартирите”, но компютърът, от който се праща спам имейла, може да бъде навсякъде, каза още Иванов.

Журналистът даде още един пример за подобна хакерска тактика. Преди 1-2 години получава писмо, в което се твърди, че чичо му в Бенин е починал, оставяйки му голямо наследство. Авторът твърди, че се е свързал с посолството на България там, за да намери неговия контакт. За да получи парите обаче, Инджов трябва да изпрати определена сума на посочен електронен адрес.