Вандали за пореден път посегнаха на чешмата от XIX век в габровското село Баевци, която не само е исторически обект от регионално значение, но и от нея започва основният водоизточник на селото.

Снимка: bTV

Това е най-малко четвъртият вандалски акт, на който е подложена чешмата, като този път са откраднати надписите, кръст и символи, разказващи историята на селото. За малко да бъде засегнат и главният водопровод.

Според кметския наместник Тодорка Мирчева и местните хора посегателството е дело на иманяри.

По непотвърдена информация иманярите си служат със стари турски и руски карти, според които чешмите са изградени върху имане. Вероятно и затова в района няма водоизточник, на който да не е посегнато. Чешмите са възстановявани многократно със средствата и труда на местните.

Те са стигнали до там сами да бранят наследството си – снимат всички подозрителни автомобили и хора, включително са заснели колите от последния вандалски акт. И настояват за разкриване на извършителите.

Снимка: bTV

Местните посочиха още, че е задължение на Община Габрово да стопанисва и поддържа санитарно-охранителна зона, а такава вече няма. Според тях посегателствата са висша наглост и подигравка със старите хора. Те пожелаха да кажат на иманярите, че в чешмата наистина има злато, но това е водата.

Снимка: bTV

От полицията в Габрово посочиха, че се прави необходимото за залавяне на извършителите.

Вижте повече във видеото:

Какви мерки трябва да се вземат срещу иманярите?