Иманяри разграбват древна тракийска обсерватория в Старо Железаре. Половината от камъните от съоръжението са откраднати.

Преди дни общинският съветник Мария Мустакова се натъква на следи от подготовка за нелегални иманярски разкопки. Каменното съоръжение е ползвано от тракийското племе одриси като календар.

„Заварихме множество опънати канапи, колчета, този камък беше бутнат, което доказва определено, че обектът се посещава. Най-лошото е, ако произволът продължи и ако камъните, които са изложени на произвола, се рушат или изчезнат”, каза Мария Мустакова.

Отказите на археолозите да продължат проучването на археолога Георги Китов продължават.

„В този случай става дума за намиране на проучвател, който да продължи, защото то не е довършено, това е абсурд, защото имаме пари”, коментира Ивелина Кючукова.

Пета година фондацията се опитва да спаси кромлеха.

Заради отказа на археолозите да разработят обекта, набезите на иманярите продължават. Според познавачи златотърсачите очакват да открият гробница със скъпоценности, това е и мотивацията им да копаят усърдно.

В района предполагат, че иманярската група, която атакува кромлеха в Старо Железаре, преди години разкопава гробницата в Старосел.

Според местните жители обектите от долината на тракийските царе в момента не само, че не се проучват, а и не се стопанисват. В каменните блокове на гробницата в Старосел вече са се появили пукнатини, а временното покритие едва ли би издържало зимата.