„Има такъв народ“ засега остава в политическа изолация – четири от петте останали партии, които влизат в парламента, обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета им.

Само от ДПС засега запазват мълчание.

Фактът, че лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви проектокабинет, преди да са съобщени официалните резултати, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече „самозванство“. Стана ясно, че няма да го подкрепи.

„Ние сме казали, че сме опозиция. След няколко месеца народа ще ги бие с камъни, защото ще се провалят, защото не могат, защото са подли и корумпирани. Ако искаха да успокоят държавата, по-добре да бяха сложили царя, на него не могат да му влияят“, заяви Борисов.

И от БСП "играха контра" на Трифонов – програмата му не отговаряла на техните цели и приоритети.

„Господин Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение без диалог, вместо от джипката от „Фейсбук“. Не сме се борили да заменим един модел на авторитарно управление с друг“, коментира Нинова.

От левицата обявиха, че ако третият мандат дойде при тях, ще опитат да го реализират. Но не уточниха с кого ще преговарят.

Партиите на протеста също отказаха да подкрепят ИТН.

„Ние сме против политики от „Фейсбук“ и джипката. Строежа на детски градини е задължение не може това да е приоритет. Възхитен съм от предложението за астронавтите… Да се приватизира ББР значи да имаме още една търговска банка“, заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се! Метри, вън!“

„Очевидно, че хората нито протестираха, нито гласуваха за подобен подход. При този подход отново има съмнения за задкулисие, свързано със Сарая“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

От ДПС запазиха мълчание. Обявиха, че ръководството още не се е събирало и засега нямат позиция по проектокабинета.

Във „Фейсбук“ Тома Биков от ГЕРБ поздрави Мая Манолова и „Демократична България“ с песента „Бяла тишина“.