Развръзка по земеделските протести в страната. Недоволните фермери подписаха меморандум с правителството в Министерския съвет. 

Веднага след подписването премиерът Николай Денков се извини, че ги е нарекъл „терористи“.

Беше обявено, че меморандумът влиза в сила от сряда, а протестиращите се изтеглиха с тежката си техника от подстъпите на София.

Още в началото на деня премиерът обяви, че правителството е готово да разпише в документ със земеделците ангажиментите си.

В късния следобед те дойдоха в МС и се запознаха с текста .

След близо два часа двете страни подписаха споразумение, последва и извинение от премиера, затова че в началото на протеста заяви, че с терористи няма да преговаря.

На третия ден от протеста земеделците и правителството подписаха споразумение, с което се слага край на протеста.

„Няма победители няма отстъпили, всички печелят. Използвам случая също в този момент, когато приключва протестът да се извиня на всички в земеделието за това че използвах думата терористи, тя не беше насочена към тях“, каза Денков.

„Благодаря на академик Денков за извинението, важно е браншът го заслужава“, посочи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Благодаря за преговорите и конструктивния диалог. Искрено се надявам че ще продължим да работим заедно“, заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Още сряда сутрин премиерът подчерта, че правителството не е отстъпило от целите и приоритетите си. „Тези хора са лъгани много през годините. Всъщност упреците не са директно към нас, защото те разбират че ние заварваме ситуация в която трябва да се реагира. Упреците са общо към политическата класа, че много често обещава и много рядко изпълнява“, подчерта Денков.

С решение на правителството бяха отпуснати и 63 милиона лева допълнителни средства за подкрепа и компенсации за земеделските производители.

В ранния следобед земеделските производители обявиха край на протестите.

След като стана ясно, че ще бъде подписано споразумение в Министерския съвет, стотици трактори и друга тежка техника започнаха да се изтеглят от сборния пункт при Долни Богров.

Един от стотиците протестиращи земеделци и Боян Гарев. Трето поколение зърнопроизводител. С бизнеса изхранва семейството си.

„Аз имам жена и две деца, просто се справяме като си живеем на село, произвеждаме ти зеленчуци, лишения от дрехи за нас, децата не лишаваме, просто няма как да му кажеш че няма за него“, каза Гарев. Признава обаче, че е разочарован от резултата.

При хората и тракторите изненадващо дойде лидерът на „Възраждане“. Земеделците обаче помолиха Костадин Костадинов да си тръгне.

Междувременно срещу вноса от Украйна и трети страни се обявиха и пчеларите, които протестираха под прозорците на земеделското министерство. Последва среща с ресорния министър и обещание – до месец ще получат нови 6 милиона лева субсидии.

По темата работиха: Гергана Венкова и Христиания Червенкова