Старт на кампанията за набиране на кандидати за начална военна служба. Вълна от желаещи няма, но тази година се очакват повече кандидати в сравнение с 2017 г. За миналата година те са били 76 души, от тях 63-ма са завършили успешно обучението.

Задължителните изисквания с да имат навършени 18 години, да са български граждани, да са психически годни за военна служба, да не са осъждани или разследвани за престъпления.

Тази начална военна подготовка е нещо различно от доброволната военна служба, за която министърът на обраната настоява.

Освен реална бойна стрелба, курсистите минават и теоретична подготовка. Центровете за обучение са в Плевен, Велико Търново и Варна. Курсът в морската столица започва в края на юли.

„Началната военна подготовка е обучаемите да придобият базовите знания като войници, като военнослужещи. Началната подготовка е т.н. новобранския период, който преминава всеки един военнослужещ”, обясни началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" проф. Боян Медникаров.

Има и друга съществена разлика между началната подготовка и доброволната служба, за която настоява военният министър – курсът е 4 седмици, докато доброволната военна служба ще е 6 или 9 месеца. Все още не е ясно колко ще струва организирането й.

Експерти пък виждат рискове за странта, ако доброволната военна служба се въведе – например проруски паравоенни формирования да получат безплатно обучение за сметка на МО. Затова и от Атлантическия съвет апелират службите да проверяват внимателно всеки кандидат за доброволна военна служба.