Лидерът на платформата „Изправи се.БГ“ Мая Манолова се срещна с правосъдния министър Янаки Стоилов, за да обсъди възможността за връщане на част от предвидената за получаване от нейната формация субсидия обратно в държавния бюджет.

Тя обясни, че това е намерението на депутатите от нейната структура и не коментира дали останалите участници в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ ще последват примера им.

По закон им се дължи 8 лв. за всеки действителен глас за периода от 4 април до 11 юли. Манолова обясни, че искат да върнат на държавния бюджет разликата до 1 лв. Става дума за около 80 хил. лв.

„Ние подкрепихме предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия на 1 лв., но останалите парламентарни групи не подкрепиха този законопроект. Затова партийната субсидия остана 8 лв. Субсидията трябва да е 1 лв., защото такава беше волята на българските граждани по време на референдума“, обясни тя.

Не закъсня и реакцията на адв. Николай Хаджигенов, който е част от коалицията и представлява „Мутри вън!“. Във „Фейсбук“ той обясни, че в 45-ото Народно събрание е гласувал „против“ намаляването на субсидията, защото:

„Гражданите от „Мутри/герб ВЪН!“ не разполагаме със собствена телевизия, олигарси, пари и прочие екстри, жизнено нужни на всеки един политически проект. Всъщност, дотолкова нищо не става без много пари, че големите партии теглят кредити срещу субсидията за кампания от години“.

Той допълва, че в писмо от правосъдния министър се посочва, че ще им бъде отпусната частична субсидия, което ще им позволи да започнат новата предизборна кампания, но той отказва полагащите му се средства като народен представител. 

„Очевидно субсидията е цел за зверски пазарлъци за по-голямо и мазничко парче от нея, разбирано незнайно защо, като „кюфте“? Е, ние новите политици идваме за да дадем, не да вземем“, допълва адв. Хаджигенов.

Не е ясно дали останалите представители на „Изправи се! Мутри вън!“ ще върнат полагащата им се субсидия. Председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева не е коментирала все още темата.

Досега в коалицията бяха на различни мнения по дадени казуси, въпреки това лидерите решиха отново да се явят заедно на предстоящия вот.