Управлява ли кадрови център между Сараите и Библиотекарския университет, както твърди шефът на вътрешната комисия в Парламента Атанас Атанасов? В търсене на отговор bTV се срещна с ректора на университета - проф. Стоян Денчев.

Доктор на науките в Университета по библиотекознание в края на миналата година става шефът на ДАНС – Владимир Писанчев. Научният му труд е „Време и развитие на политиката в защита на класифицираната информация”. И е засекретен.

По думите на проф. Денчев няма нищо засекретено. Засекретена е била дисертацията на Писанчев, „защото съдържа класифицирана информация – състав, числеността на отделни служители на ДАНС”.

„Аз съм я чел няколко пъти в ДАНС. Ходих, разписвах се. Самата защита беше в ДАНС”, допълни той, като каза, че има допуск за работа с класифицирана информация, който изтича догодина. Издаден е на основание на факта, че е имал специална регистратура. „Провеждаха се заседания на ВАК. И понякога се провеждаха заседания на ВАК и се стигаше до разследвания”, обясни той.

Ректорът си обяснява обвиненията на ген. Атанасов с опит за натиск върху премиера да смени шефа на ДАНС.

„Най-вероятно са атаки, насочени срещу хората от данс. Вероятно искат да предизвикат обществен интерес, обществено брожение и да накарат министър-председателят да ги уволни. Ама университетът не го интересува”, заявява той.

Студентският съвет на университета написа писмо до Бойко Борисов с оплакване. Председателят Станислава Чолова казва, че искането им е по някакъв начин да спрат нападките, които са и към преподавателите, и към самия университет.

Освен именити докторанти в университета преподават и двама бивши шефове на ДАНС- Цветлин Йовчев и Константин Казаков.

Кои са „Библиотекарите” и има ли тайни кръгове на влияние? Къде се формират кадрите на най-секретните служби в държавата - всичко по темата утре в „Тази сутрин”.