Треска за ваксини. Заради зеления сертификат, който дава достъп до обществени места на закрито, за ден бяха имунизирани повече от 28 000 души. Опашките пред лабораториите и пунктовете не стихват.

Затова разкриват нови центрове, а други удължават работното си време. От Агенцията по лекарствата успокоиха, че има достатъчно препарати и в годност.

Продължават обаче и струпванията на медици, които да бъдат тествани, преди да започнат работа.

И тази сутрин работният ден за медиците от "Пирогов" започна с опашки за тестване от рано. От вчера в лечебното заведение са получили само три зелени сертификата от персонала. В "Пирогов" има 215 стационарни и 48 интензивни легла за лечение на коронавирус.

Според медици от "Пирогов" заповедта блокира работата на болниците, защото много от лекарите са преболедували вируса и затова не са имунизирани.

В момента в лечебното заведение има свободни легла, но с новите правила няма персонал, който да лекува, добавят лекарите.

„На смяна нощна – един лекар, една сестра и един санитар поради липса на хора. Нощният екип изчаква дневния и съм извикал всеки ден независимо от графика всички, които имат зелен паспорт, това са 5 лекари, 3 сестри за моя екип и санитари няма“, заяви доц. д-р Петър Атанасов.

И пред Военномедицинската академия се образуваха опашки от чакащи. Повече граждани, тъй като процентът ваксинирани и преболедували медици там е голям и до напрежение в работния процес не се стига.

„Поради наблюдавания по-голям интерес за ваксиниране от гражданите ще работим и извънредно в събота и неделя от 9 до 12 ч.“, каза полк. доц. д-р Димо Димов, д.м. зам.-началник на ВМА.

Проблем се оказва и липсата на безплатни тестове в някои от големите лаборатории.

„Имаме във Варна, Бургас, Силистра, Пловдив и други градове в провинцията, в София все още нямаме такива тестове“, заяви д-р Благовеста Пенчева, управител на медицинска лаборатория.

От здравното ведомство уверяват, че епидемията се следи и ако нещата излязат извън контрол, мерките може да бъдат затегнати.

Снимка: bTV

„Периодът, който сме определили и чакаме резултат, е между 10 и 14 дни. Аз мисля, че ще имаме резултат дотогава. Това ще ни ориентира дали се налагат други мерки, или продължаването на тези“, заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Здравните власти не изключват и затваряне.