Има косвени доказателства, че новият британски щам на коронавируса върлува и у нас, твърдят специалистите, които извършват генното сенквениране на пробите.

Първата партида у нас, която се проучва за мутацията, съдържа 48 проби. Работата на екипа от специалисти е сложна, а специален биоинформационен софтуер обработва данните, което помага за установяването на мутациите и еволюцията на вируса.

„Изследваме проби, коитоса взети от различно време и различни места в страната и провеждаме изследване, което цели да разчетем вирусния геном и да анализираме вирусните мутации“, обяснява доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента е ясно, че мутацията води до по-бързо разпространение на вируса сред населението. Няма данни да е причина за по-тежко протичане на заболяването.

Засега има само косвени доказателства, че вероятно е и у нас.

„Към момента имаме косвени доказателства, че може би вируса е навлязъл вече и в България, той вече присъства в 50 страни по света, така че не е изключено да го намерим и ние“, обяснява Алексиев.

Проучването на първите 48 проби ще завърши с резултат до дни. Но работата на екипа няма да спре до тук, а ще продължи с проучване на още 48, а след тях - на още 96 проби. Ако се потвърди наличието на мутацията у нас, вероятно това ще повлияе решенията на властта с какви мерки ще продължим да живеем.

Във Великобритания мутацията вкара заразата там в най-тежката й фаза досега. Ако вече циркулира у нас, резултатът тук ще се усети през март с нов пик на заразените, казват специалистите.