Мъжете и жените в Европа са изложени на абсолютно еднакъв риск от домашно насилие, сочат данни от 2023 г. Компилацията от общо 15 научни проучвания са проведени в 19 държави в Европа, като противоречат на Истанбулската конвенция, която не взима под внимание насилието жена срещу мъж.

Повод да се заровим в статистиката е жестокото убийство на мъж в София. Пейо Пеев беше открит в обгорен автомобил в близост до София. За криминалното деяние са обвинени жена му и тъща му, като се смята, че в основата на убийството е спор за децата.

По-късно онлайн се появиха разкази, че Пеев е бил системна жертва на домашно насилие и тормоз от страна на двете жени.

Проучванията са проведени в Белгия, България, Кипър, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Данните сочат, че 15,2% от мъжете и 14,8% от жените подават сигнали, че са станали жертва на домашно насилие през последната година. Анкетите са проведени сред подрастващи, студенти и възрастни.

На този фон, българите са на мнение, че домашното насилие над мъже не е разпространено у нас. Това сочат данни на Евробарометър от 2016 г.

Според изследването 37% от българите смятат, че насилието над мъже въобще не е разпространено у нас, а 38% отбелязват, че не е много разпространено.

17% пък не знаят каква е ситуацията.

Едва 7% от хората смятат, че насилието срещу мъже е сравнително широко разпространено, а тези, които са категорични са около 1%.

На европейско ниво разбиранията са малко по-различни. 49% процента смятат, че насилието над мъже не е много разпространено, но има едни 24%, които го приемат за сравнително широко разпространено. 6% пък посочват, че е широко разпространено.

На въпрос дали домашното насилие над мъже трябва винаги да бъде наказвано от закона 69% от българите се съгласяват с това твърдение.

Данни от уебсайта HelpGuide.org сочат, че една на всеки три жертви на домашно насилие е мъж, но повечето се притесняват да докладват за случаите, защото ги е срам или няма да им повярват.

Въпреки наличието на подобно изследване от Евробарометър прави впечатление, че въпросите, които са конкретно насочени за жертви на домашни насилие от мъжки пол, са едва два.

От DAVIA – международният алианс срещу домашното насилие и тормоз, отбелязват, че в Истанбулската конвенция, чиято цел е да защитава от насилие, фразата „насилие над жени“ е спомената 56 пъти, докато „насилие над мъже“ не се споменава нито веднъж.

Подават ли българските мъже сигнали за насилие?

С този въпрос се обърнахме към Фондация Асоциация „Анимус“.

За последната година на горещата телефонна линия на асоциацията са подадени 1832 обаждания. От тях 208 са от мъже, като сред тях пострадалите са 99.

От тези 99 пострадалите при домашно насилие в партньорски отношения са 53 души.

Попитахме и вас

Преди дни на Фейсбук страницата на btvnovinite.bg публикувахме анкета с въпрос „Разпространено ли е домашното насилие над мъже у нас?“.

104 души са отбелязали, че е разпространено, докато 98 са на обратното мнение. 16 казват, че не знаят. Но тук интересни са коментарите. Макар да има такива, които са по темата и осъждат домашното насилие независимо от пола, повечето са осмиващи и иронизиращи, което показва отношението на обществото към този проблем.

„Ако беше разпространено, сега България щеше да е Швейцария. Много сме им отпуснали края. Мъж първо го светкаш зад врата, винаги има защо“, казва една потребителка.

„Последно жената ме наби вчера, в момента съм при стоматолога и мислим какво да правим“, пише друг.

„Щях да кажа, ама жена ми ми следи Фейсбука“, пише трети в същия дух.