Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази притеснения относно декларацията за подкрепа на Украйна до победа, която беше приета от НАТО на 27 май. 

„Има вече много европейски гласове, които не са съгласни с това, което беше прието в София. В края на юни месец се очаква ново заседание на Съвета на ЕС, в което отново ще се обсъжда тази тема, включително и финансовото обезпечение“, каза тя.

София беше домакин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

„Тъй като сигналите за състоянието на бюджета на Съюза изобщо не са добри, очаква се доклад по този въпрос, който ще предопредели следващата финансова рамка, както и изпращането на помощите за Украйна“, каза още вицепрезидентът. 

Припомняме, че в декларацията делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

„НАТО дава военна помощ на Украйна. Това не прави съюзниците в НАТО част от конфликта. Съюзниците трябва са решат какви ограничения да наложат на украинците. Моята позиция е, че поразяването на руски военни цели извън Украйна е легитимна част от самозащитата“, каза генералният секретар Йенс Столтенберг по време на брифинг, който държа в София.