Превъртаме, когато се качим зад волана – едното, че си сам в колата и всеки като не му хареса нещо на пътя, започва да псува, това е стандартно, по този начин изразяваш моментна емоция, и с колата си много по-бърз, отколкото пеша и можеш да направиш много повече бели. Това каза в предаването „120 минути” пострадалият при последния побой на пътя Илия Пчеларов.

На въпроса защо е реагирал на агресията, той каза, че в противен случай това би означавало да приеме агресията като се примири с нея и по този начин да затвърди навика, че си мълчим и траем, и нищо не можем да направим.

Нямах подготовка да се бия, бяхме се предизвикали за някакъв спор, допълни той.

Нарекох го мутра, защото е нарицателно за този тип хора, които директно тръгват с агресия и започват да заплашват с думи.

Той започна да псува и да пита какъв си ти, какво искаш, бе, а всъщност, той е наглият, допълни Илия Пчеларов.

По думите му нещата са се променили само повърхностно в сравнение с 90-те години. "Имаше някакъв период, в който влязоха в някакви легални бизнеси, но сега отново излизат на повърхността", смята той.

Мъжът каза, че не е видял някой от околните да реагира на побоя.

„Свърза се с мен една жена, тя се е обадила на полицая, който в последствие дойде да ни разтърве, значи тя е взела отношение, макара че като жена тя не може да се намеси”.

Пчеларов допълни, че, има две деца, на 6 и на 8 години, и, ако те и съпругата му са били в колата, е нямало да излезе да се бие.

„Нямаше да реагирам така, нямаше да изляза и да вляза в бой, когато децата ми са там, защото не искам те да гледат такива неща и заради риска и за тях”.

Той допълни, че полицаите са били много професионални, не са взели отношение, защото това не им е работата. Разпитали са ги, взели са им документите и са им казали, който има претенции, да подаде жалба в Трето районно управление.

Пчеларов се занимава с малък частен бизнес – търговия с натурални продукти.

„Откакто съм на този свят – ние живеем в някаква диктатура – едно време беше диктатурата на пролетариата, днес е държавата на мутрите, но ние не можем да просперираме, способните хора не могат да напредват, да работят нормално”, каза той.

Трябва да погледнем и себе си, не само да сочим с пръст – този бил мутра. Казах го, защото той е типичен представител на този манталитет, но понякога го има и в нас, допълни Илия.

Заяви, че не съжалява за нищо и, че няма какво да каже на агресора, защото, каквото и да му каже, той няма да се промени, „но, ако реши да размисли, това ще е хубаво, защото така не се прави”.