“Имаме пълно съгласие за приоритетите и подхода, който трябва да използва България. Нямам съмнение, че ще имаме добро сътрудничество”. Това заяви премиера акад. Николай Денков на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след среща с еврокомисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Това е първата официална визита в страната на Илиана Иванова след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия от България. Освен с премиера, Иванова се срещна и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Денков потвърди, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

"Тази сутрин се чух с господин Борисов. Мисля че изчистихме това недоразумение, но от тук нататък трябва да продължим в делови порядък.  От друга стрена прецезирането на текстовете е от изкключително значение за хората в тези региони. Ще продължим преговорите до последния момент - този последнен момент е до утре сутринта", заяви премиерът.

Илиана Иванова каза, че само България не е предала териториалните си планове и вече бяха изгубени почти 100 млн. евро. "Други 800 млн. евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове", заяви тя.

Относно решението на финансовото министерство да пренапише част от проектите в Плана за възстановяване, Денков коментира, че още от юли, е било ясно, че има забавяне на средствата. Особената трудност според него е, че това е свързано с най-тежките реформи – в правосъдната система и енергетиката.

"През последните 3 месеца търсим съгласие за тези решения. Промените в правосъдната система и в енергетиката не се правят, защото някой ги иска – от тях имат нужда българските граждани, за да се осигури по-добро бъдеще. Целта е евтин ток, за да може българската икономика да е конкурентоспособна. Токът от въглищните централи ще бъде неконкурентоспособен спрямо другите алтернативи. Трябва да имаме капацитет от въглищни централи, но да развиваме и другите възобновяеми източници, защото те ще бъдат по-евтини в средносрочен и дългосрочен", каза той.

Междувременно стана ясно, че има нов план на правителсвото - България да се присъедини към шенгенското пространство до декември тази година, съобщи премиерът Николай Денков след срещата Илиана Иванова. 

"Доста задачи предстоят за тази оставаща една година, така че ще имаме и други срещи. Предстоят и срещи с ресорните министри", каза Илиана Иванова.

Тя подчерта, че с правителството трябва да работят заедно. "Вие на национално ниво да осигурявате тази необходима стабилност и взимането на бързи и адекватни решения, а аз от своя страна да представлявам страната ни в колежа на комисарите в Европейската комисия, защото предстоят важни теми – прегледът на средносрочната финансова рамка, както и на дългогодишната финансова рамка. Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори", подчерта еврокомисарят.