Сюлейман Гьокче получи червен картон. Това коментира журналистът Илхан Андай в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод смяната на турския посланик у нас.

Вчера стана ясно, че турското външно министерство извършва назначения на 30 нови посланици на страната по света и за нов посланик в София е определен Хасан Улусой, а Гьокче ще бъде пратен в Гватемала.

Възниква въпросът това повишение ли е или понижение. По-скоро е червен картон, изхождайки от това, че България винаги е била много важна страна за Турция, особено важна е за Реджеп Тайип Ердоган – самият той говори за България, за Кърджали, за Разград като за територии в сърцето му. В сърцето му няма Гватемала. Между Турция и Гватемала има 60 млн. търговски обмен, а между България и Турция е 3,5 млрд., каза Андай.

Личното ми мнение е този човек трябваше да си отиде отдавна от България, каза гостът и допълни, че редовната ротация е трябвало да се случи есента.

Гьокче е в дъното на класацията с приятели на България. Във футбола, когато отборът пада, треньора го махат, посочи журналиста.

Снимка: bTV

По думите му големите грешки на Гьокче са две. Едната е спрямо Ердоган – че направи много грешен анализ за това, което подхвана Анкара в Турция, относно партията и хората, които са знаменосции и които застават начело на този етнос. Той говори хубаво за някакъв сарай, но използва хората, които довечера са били в сарая.

Втората му грешка бе, че развали рахата на българските турци, които искат само да са читави граждани, да поддържат висок стандарт, да са им гарантирани правата и свободите и нищи повече. Гьокче влезе в дома на всеки етнически турчин в България като слон в стъкларски магазин. Той възобнови времената на Възродителния процес, когато хората се затварят в къщите си и не знаете какво мислят. Той заложи избора, че щом сте турци, трябва да гласувате за дадена партия, което е много грешно, каза гостът.

За смятаната на посланика допринесло и укриването на Лютви Местан в турското посолство, и появата му в клип на ДОСТ.

За Хасан Улусой гостът каза, че е много подготвен, експерт е по международна политика и идва от външното министерство, където ръководи една от генералните дирекции. Образно казано, ако Гьокче е бил човекът, който в последните две години взривяваше моста, граден с десетилетия между България и Турция, Улусой ще бъде нещо като сапьор.

Вижте целия разговор във видеото:

За двете българки, задържани в Турция, Андай коментира, че категорично не са в черния списък на турските власти – „той е нещо друго, той е повече политика“.

Единственото сигурно към този момент е, че нямат помагачи и не са по-голяма група, добави той. По думите му, ако случаят беше такъв, турското вътрешно министерство нямаше да обяви, че има задържани. При аналогичен случай в Одрин през февруари бяха задържани 16 души, включително много българи, но в продължение на осем дни не се появяваше информация за тях, защото продължаваше акцията на база показанията им и имаше нови арести, припомни той.

За задържания британец може да се каже, че осъдителната присъда му е гарантирана, защото за него има и снимков материал.

Андай прогнозира, че майката ще бъде освободена на осмия ден от задържането, защото, дори да е замесена, дъщерята би поела отговорността. Според него момичето може би „в неподходящото време е случила на неподходящ партньор. Надявам се да е така“.

Журналистът посочи, че в ситуация на извънредно положение турските власти не са задължени да дават никаква информация нито на близки, нито на нашите дипломатически представителства.