На вчерашната среща на елита на ДПС с почетния председател на движението Ахмед Доган той е посочил, че, предвид последните скандали, пътят на ДПС към участие във властта е отворен. Това разказа в предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът Илхан Андай.

Всички теми са били зачекнати, с изключение на новия диалог с Анкара – решено е той да бъде разгледан в по-малък формат, каза журналистът.

Основната тема е била скандалът „ЧЕЗ“ и начинът на придобиване на фирмата от Гинка Върбакова. Доган е посочил, че пътят на ДПС е отворен след този скандал, но изрично ги е предупредил, че той е преувеличен, защото става дума за договор между частни корпорации.

Почетният председател е предупредил присъстващите да бъдат особено внимателни, но да имат готовност при по-сериозен трус, който да рефлектира на правителството, да поемат на поход за участие във властта, но не чрез предизвикване на предсрочни избори, а чрез „преформатиране“, каза Андай.

Демонтажът на Обединените патриоти е старата цел, посочи журналистът. Доган е посочил, макар не с тези думи, че в момента, в който има градация на скандалите, ДПС трябва да се опита да влезе във властта като партньор, без да бъде дразнеща за обществото, че да повлияе негативно на партньора ГЕРБ.

Някои от „А отбора“ в ДПС са силно притеснени, защото Доган ясно е показал, че не играят за интереса на отбора и ако не се поправят, на следващ етап биха получили сигнал, че скоро ще бъдат политически трупове. Имена самите депесари от не посочват, каза Андай.

Вижте повече във видеото: