България ще получи по-малко европейски пари по Плана за възстановяване. Страната ни ще загуби 578 милиона евро.

Аргументът на Брюксел е - икономиката ни се развива по-добре от очакваното и затова ще получим по-малка безвъзмездна парична подкрепа.

България за четири години трябваше да получи 6 милиарда 270 милиона евро. Сега Еврокомисията намалява сумата на 5 милиарда 690 милиона.

Освен България, Франция, Румъния и Полша по-малко пари от Европа по плановете им за възстановяване ще получат още 19 държави членки. И те като нас са се справили по-добре с икономическите последици от COVID пандемията.

Няколко държави като Германия, Испания, Австрия, Португалия и Чехия се оказват по-силно пострадали и ще получат повече безвъзмездни европейски средства за възстановяването си.

Новината отприщи сблъсък между управляващите в оставка и опозицията в лицето на ГЕРБ.

Според опозицията кабинетът в оставка и служебното правителство не са се справили с доброто управление на българския План за възстановяване. По думите на Бойко Борисов се губят милиарди заради некадърност.

От финансовото министерство отговориха, че механизмът, по който става това намаляване, е бил подкрепен и гласуван от екипа на правителството на Борисов, а не от тях.

От ГЕРБ обаче контрираха.

Според договорения механизъма 30% от безвъзмездните евросредства се дават на база предвиждания за развитието на икономиката в бъдеще. И понеже българската икономика се оказва, че се развива по-добре от очакваното, страната ни няма нужда от толкова голяма финансова подкрепа. Това се случва и с почти всички други държави членки в Евросъюза.

София ще настоява за компенсиране на орязаните пари. Според икономисти орязаните пари няма да доведат до сътресения за нас.

Първият транш с 2,6 млрд. лв. по плана се очаква да дойде през есента.