Българската академия на науките (БАН) разсекрети доклада за бъдещето на АЕЦ „Белене” в началото на тази година. В окончателната версия заключението е, че при определени условия проектът може да е успешен. Докладът е в две части  – Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2. Всеки може да ги прочете на сайта на БАН.

През септември месец обаче изтече доклад, според който проектът АЕЦ „Белене” е обречен на провал. В крайна сметка – с разрешението на възложителя български енергиен холдинг (БЕХ), академията публикува всички възможни сценарии.

В предаването „Тази сутрин” проф. Александър Тасев от екипа, разработил доклада, обясни, че в договора е имало клауза за конфиденциалност, защото има много данни, които са търговска тайна. В момента само тези данни са в черно в публикувания на сайта на БАН доклад. През септември пък е изтекъл първият вариант с най-тежките условия за изграждане на АЕЦ „Белене”. 

Не е имало натиск от страна на правителството за изводите в доклада, категоричен е проф. Тасев.

Имаме проиграни 6 варианта – от най-тежките условия, през междинни, до най-благоприятния вариант, уточни той. Те предвиждат и различен вид финансиране.

Експертът уточни, че договорът за изработване на доклада е за 2,5 млн. лв. Участвали са 46 експерти плюс 7 института на БАН. Два пъти повече в евро щеше да струва, ако го беше разработила международна финансова институция, обяви проф. Тасев.

На база на доклада на БАН Народното събрание ще решава какво ще е бъдещето на проекта АЕЦ „Белене” и дали държавата ще развива или ще се откаже от ядрената енергетика.

Вижте целия разговор във видеото: