Цените на жилищата тръгват нагоре, като до края на годината се очаква ръст от 10 на сто. Прогнозата е на голяма агенция за недвижими имоти.

Хит на пазара за последните 12 месеца са тристайните апартаменти. Само за година, броят на продадените е нараснал с 11%.

Раздвижването на пазара започва през юни 2014 г. По оценка на експертите, за последната половин година, цените на жилищата са скочили средно с 3-4%.

„От доста години сме в Европейския съюз, и хората имат по - различно самочувствие, не искат да си купят някаква малка кутийка, в която да се прибират да спят”, коментира мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богаднов.

Кризата с КТБ в средата на годината е само една от причините за сериозното раздвижване на пазара. Ниски лихви по депозитите и поевтиняването на ипотечните кредити също влияят. Оказва се, че обаче, че търсенето изпреварва предлагането.

„От втората половина на миналата година виждаме ръст на купувачите и същевременно няма нови имоти на пазара, които да компенсират този ръст, неизбежно е ръстът на цените на имоти да се ускори”, заяви изпълнителният директор на имотна агенция Георги Павлов.

Поскъпването на жилищата обаче е само в големите градове - София, Пловдив, Варна. Бургас и Стара Загора.