С 6 на сто са поскъпнали имотите в София за една година. Това показват данните на брокерите.

Въпреки ръста на цените продажбите са се увеличили, става ясно от справка в Агенцията по вписванията. Ако през 2016 г. сделките са били близо 26 500, през изминалата година те са 28 175.

Цените обаче варират драстично. Най-скъпите жилищата са в районите „Иван Вазов”, „Изток”, „Изгрев” и „Лозенец” – там за квадратен метър клиентите плащат над 1200 евро. Наполовина обаче струват имотите в „Люлин”, „Сердика” и „Свобода”.

Най-търсени на пазара са двустайните и тристайни жилища. На фона на поскъпването обаче при близо 30 на сто от продажбите купувачите успяват да договорят отстъпка от 1000 до 5000 евро.

Брокерите отчитат още, че много от купувачите са водени от ниските лихви по ипотечните заеми в момента. Средните им нива по последни данни на БНБ са малко под 4 процента за заемите в левове.

Финансовите анализатори отчитат, че освен ниските лихви, все по-често банките са склони да привлекат дългосрочни клиенти и с други бонуси. „Доста голяма част от банките започнаха да премахват застраховки „Имоти” и „Живот” като задължителен продукт, който се плаща от клиента”, посочва Десислава Николова от "Моите пари".

Снимка: bTV

Цените на имотите в София остават най-високи в страната – средно 920 евро на квадратен метър. В другите големи градове като Варна, Бургас и Пловдив имотите се търгуват малко по-евтино.

Според експертите цените на имотите ще продължат да вървят нагоре само ако лихвите по ипотечните заеми се запазят ниски.