Комисията за финансов надзор е отнела лиценза на застрахователна компания "Надежда", пише в утрешния си брой в.”Сега”.

Сред клиентите на дружеството е Министерството на отбраната, като пред изданието военни са се оплакали, че вече има откази да се изплащат полици. От ведомството обаче няма официален коментар.

„Капитал” посочва, че „Надежда” работи още с НЕК, АЕЦ „Козлодуй” и ЧЕЗ.

Според решението на КФН за компанията има две възможности – ликвидация или фалит, като председателката Карина Караиванова трябва да внесе в съда документите за откриване на процедура по несъстоятелност. Собственикът на компанията Виктор Серов коментира пред „Капитал”, че ще обжалва действията на комисията, но и че бизнесът му е съсипан.

За проблемите със ЗК „Надежда” се заговори след стрес тестовете в застрахователния сектор в началото на годината. Тогава беше установено, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност.

От решението на КФН се разбира, че през последната година "Надежда" рязко е разширила бизнеса си в Италия, което налага поддържане на допълнителни резерви, каквито до този момент не са били заделяни. Не са предприети и достатъчни мерки за корекция на откритите по-рано проблеми.