Асоциацията на българските застрахователи категорично възразява срещу предложенията за въвеждане на сезонна застраховка „Гражданска отговорност” за мотористите, пише в позиция на асоциацията, цитирана от БТА.

„Застраховката защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент”, пише в позицията.

Причина за тази позиция е протестът на мотористите днес, които са против плащането на пътна застраховка целогодишно. те твърдят, че излизат по пътищата с моторите си само през топлите месеци.

Според застрахователите обаче мотоциклетите и мотопедите, както леките автомобили, могат да се използват през цялата година, освен при тежки метеорологични условия, чиито интензитет и продължителност няма как да бъдат предвидени.

Щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период представляват значителна част от всички такива щети. През есенно-зимния период на 2013 щетите са били 25,58% от всички щети, следващата зима - 30,91% и през отминали есенно-зимен период - 26,09%, се посочва в позицията.