Бизнесът предупреди, че няма да има пари за коледни бонуси, а стоките за крайния потребител ще поскъпнат, след като получи първите си фактури с по-високата цена на тока

Работодателите искат цената на индустриалния ток да се върне на нивото преди увеличението от това лято и се готвят за нов протест на 30 септември.

При ръст на цената на електроенергията с 15-20% за индустрията ще сме свидетели на инфлация, ръст на цените на дребно, на намаляване на разходите, а някъде и съкращаване на персонала, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът настоява държавата да спази обещанието си за реформа в енергетиката, а от ноември цената на тока за бизнеса да се върне на старите нива.

„Тази цена трябва да бъде платена от някой. Досега бизнесът не плащаше пълната цена и увеличението беше съвсем естествено. Ако бизнесът не ги плати, това означава обществото да ги плати”, коментира икономистът Калоян Стайков.

И анализаторите, и бизнеса обаче са единодушни - ключово за решаване на кризата в енергетиката са заключенията за финансовата инспекция за злоупотребите в сектора.