Предстои скок в цените на хранителните стоки. За това предупреждават търговски вериги и производители у нас. Представители на целия пазар - от производители и търговци до работодателски организации, икономисти, юристи и представители на чуждестранните инвеститори, се обединиха, за да кажат категорично "не" на промените в Закона за защита на конкуренцията. Според тях той е опасен за всички, но най-вече за потребителите и малките производители.

Промените в Закона задължават търговските вериги да предоставят общите си условия и типовите договори на ресорната комисия. Според бизнеса това изискване е предпоставка за корупция.

„Една качествена, детайлна, професионална оценка на въздействието, смятат ли да изработят за тоя проект, тъй като за нас да се вкарва законопроект без такава оценка е доста рисково и сметката има опасност да я плати клиентът”, казва изпълнителният директор на търговска верига Николай Петров.

Един от най-големите производители на консервирани храни определя закона като "казармен" и "силов".

„Самата идея, че на един конкурентен пазар се въвежда регулация, каквато и да е тази регулация, тя не може да бъде по-добра от пазара и от конкуренцията. Тя винаги довежда до най-благоприятните условия за крайните потребители. Това е един закон, който регулира несъществуващи проблеми”, смята Богомил Николов от асоциация „Активни потребители".

Бизнесът е категоричен - държавата не трябва да се намесва директно в преговорите за цената на продукт, който се договаря между търговците и производителите. Според един от вносителите на законопроекта - Корнелия Нинова от левицата, промените не нарушават пазарни принципи, а въвеждат такива. Тя е категорична, че законът няма как да доведе до покачване на цените на хранителните стоки. Единственият скок би се получил, ако бизнесът злоупотреби с това.