Забраната за тютюнопушене у нас напълни сръбските ресторанти и хотели с български туристи за празниците. Така нареченият "тютюнев туризъм" ще увеличи потока на хора, макар че според туристическия бранш скокът няма да е драстичен.

В Цариброд хотелите и заведенията отдавна са свикнали с българските туристи. Тази година обаче напливът е още по-голям, твърдят ресторантьорите.

За празничната нощ на Нова година цените на кувертите са между 60 и 80 евро на човек, а пушенето на закрито е разрешено.

Дори и през седмицата сръбските заведения, в близост до границата са пълни с български туристи, а цигареният дим и пепелниците са допълнителна екстра.

На най-голяма почит обаче е сръбската скара, както и домашният хляб, които също изкушават българите.

Само след около две седмици броят на българските туристи в Сърбия ще се увеличи и заради студентския празник на 8 декември. Почерпката ще има струва между 25 и 50 лева на човек, но кулминацията предстои около Нова година. По прогнозни данни на Националния борд по туризъм българите, които ще празнуват в Сърбия, ще са около 6000, но увеличението няма да е драстично, с не повече от 2-3%.