Двойно е скочила цената на земята в Добричко през последната година, въпреки високите ренти, които получават собствениците на земеделски площи.

Преди година декар чернозем се е търгувал за около 500-600 лева, а сега цената стига до 1 300 лева за декар.

За разлика от пазара на жилищни имоти, където почти няма търсене, земеделската земя в Добруджа не само се предлага, но и се купува, а цените растат нагоре.

„В началото на годината земеделските земи се продаваха като цени в порядъка 800 до 1 000 лева за декар. В момента цената на земята стигна 1 000-1 300 лева за декар,” отбеляза Павлина Тодорова, брокер на недвижими имоти. „Епизодични сделки има, които не мога да кажа, че са постоянство при продажбата на 1 400-1 500 лева, но това са сделки, които касаят имоти, разположени в близост до земеделска земя на собственик и той желае да се окрупни.”

Друга особеност на пазара е, че преди време висока цена се даваше за по-големи парцели.

„Няма значение дали е 3 декара, дали е 100 декара. Предмет на сделки са малките, неокрупнените парцели,” казва нотариус Юлиян Димитров.
Специалистите казват, че има и опити за декар земя да се искат и 2 000 лева, но такава цена няма кой да даде, поне засега.

„Не е нормално цената на земята да расте повече, защото поземлената рента, която изплащат арендаторите варира между 60-75 лева на декар,” смята Димитров.

Въпреки добрата рента обаче продажби има и то най-вече от собственици, които са изпаднали в безизходица, не могат да си обслужват банковите заеми или трябва да изпратят деца в училище.

Новата тенденция при купувачите е, че земя търсят не само земеделските производители, но и такива, които искат сигурност за спестяванията си.