С 42,7 на сто са се увеличили засадените площи с овощни насаждения в страната през последните 5 години. Новите насаждения се създават със сортове, които са устойчиви на болести и неприятели. Най-активно е обновяването при черешите, ябълките и винените лозя, става ясно от данни на агроминистерството, цитирани от БТА.

Реколтираните площи се увеличават със 17,5 на сто в сравнение с 2012 г., като получената продукция е нараснала с цели 61 на сто. От общото производство на плодове в страната с отличаващи се резултати са сливите, черешите, кайсиите, малините и ягодите.

Сливите са на първо място по обем на производството, което достига увеличение от 112 на сто спрямо 2012 г. (22 949 тона). Значителният ръст на продукцията е резултат от повече засадени площи и по-висок среден добив от декар. 

Въвеждането на нови разработки и технологии има голям ефект и при черешите, като там ръстът за 5 години е почти двоен. Подобни данни има и за кайсиите, малините и ягодите, но все пак България остава нетен вносител на плодове.

През последните години делът на износа на нашата страна постепенно се повишава. През 2012 г. от страната са излезли 58 873 тона пресни, сушени или временно консервирани плодове. До 2016 г. се наблюдава плавно и постоянно увеличение до 83 317 тона или с над 41 на сто в сравнение с 2012 г.

Основният експорт за в Италия, Германия и Румъния.