Служебният кабинет е категоричен - всички дейности по проекта "Южен поток" в България остават замразени, докато не отговори на европейските изисквания. Предложената промяна в статута не е факт.

Като вариант за заобикаляне правилата, предходното правителство обмисляло промяна в статута на тръбата, обясни енергийният министър. Така българската част на газопровода можело да бъда обявена не за транзитна, а за добивна.

Така хипотетично, тръбата на "Южен поток" би могла да се използва от компанията, която проучва запасите от природен газ в блока "Хан Аспарух", в българския черноморски шелф.

„Такива разговори в момента няма, това са разговори, които са повеждани от предишното правителство, за да се заобиколи европейското законодателство”, заяви енергийният министър Васил Щонов.

Подготовката на проекта от руска страна обаче продължава. На пристанището в Бургас пристигна "плаващ завод" - кораб на който ще се заваряват тръбите, преди да се положат в морето.

Дружеството, което отговаря за морската част на тръбата няма българско участие. От там обясниха, че спазват забраните и строителството в българския участък няма да започне преди да са налице необходимите разрешителни.

„Това са подготвителни дейности, които не касаят строителното разрешително и целят да се спести време и да сме готови за началото на проекта”, посочи Деян Калайджиев - директор на "Южен поток - Транспорт" в България.

Строителството на морската част край руския град Анапа трябва да започне през ноември.