Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев ще „гаси пожара” между министерството и млекопреработвателите с „режим на постоянни срещи”, обяви той пред агенция „Фокус” след среща с председателят на браншовата асоциация Димитър Зоров.

„Уточнихме позициите си и се разбрахме да работим в режим на постоянни срещи, за да може да няма неразбирателство между министерството и бранша и да можем всички заедно да работим за доброто на българските производители,” обясни Гечев.

През миналата седмица той успя да ядоса млекопреработвателите, като заяви, че в България вече не се произвежда кисело мляко, а само йогурт. В отговор те го обвиниха в некомпетентност и „евтин популизъм”.
В декларацията си от Асоциацията на млекопреработвателите определиха Явор Гечев като поредната кадрова грешка на кабинета „Орешарски”.

Днес Гечев декларира, че е започнало „едно добро сътрудничество” с бранша. На срещата е обсъдена идеята продуктите по БДС стандартите за храни да съдържат само български продукти.

Той посочи още, че са много стъпките, по които ще се работи оттук нататък и то не само с млекопреработвателите, но и с всяка една от браншовите организации.

„Трябва много работа, а не само гасене на пожари. Трябва да има дългосрочна политика, която, ако съществува, няма да се стига до такива ситуации и да гасим пожари. Това, което се опитваме да правим в министерството, е трайна политика, чрез която земеделските производители да знаят какво прави държавата за техните интереси постоянно, не епизодично,” каза още земеделският зам.-министър.