Всяка втора фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, направено за bTV.

Повечето фирми обвързват стимулите с резултатите на компанията през годината.

Две трети от работодателите, които предвиждат бонуси, ще дадат допълнително до 200 лева за празниците, в едва четири процента от фирмите стимулът ще е над 500 лева.

Преобладават работодателите, които предвиждат по-малки коледни бонуси спрямо миналогодишните. За останалите стимулите ще са в същия размер или по-големи. Фирмите, които категорично ще дадат бонуси обаче са по-малко от миналата година.

„Фирми, които не са се представили добре през годината но не са имат практика да дават коледни бонуси и тази година възнамеряват да дадат но в по-малък размер със символичен характер. но все пак да стимулират и мотивират по някакъв начин работниците си”, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Анализът показва още че колкото по-голяма е компанията толкова по-сигурно е, че ще има стимули за празниците. В малките и микро предприятията бонусите са под въпрос.

Всяка трета фирма има намерение да наема нови хора догодина, но като цяло преобладава несигурността сред работодателите. 57% от тях все още не знаят дали ще разширяват дейността си.