Всеки четвърти българин пуши контрабандни цигари. Незаконната търговия с тютюневи изделия се е увеличила през 2014 г. и вече държи 20% от пазара, показва изследване на бранша.

2,8 млрд. къса цигари са купените и изпушени контрабандно в България през изминалата година според анализа на Центъра за изследване на демокрацията. Това означава, че около половин милиард лева не са влезли в бюджета от акцизи и данъци, 400 000 българи пушат такива контрабандни цигари, а 15 000 българи, участват в нелегалната търговия.

Най-високи са нивата на контрабанда в Сливен, където 70 на сто от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, Сандански, Пазарджик.

Снимка: bTV

19% от дневните пари на българина отиват за цигари. Затова много хора търсят как да намалят този разход. Търговците пресмятат, че на различни места в страната контрабандата изяжда до половината от оборотите им. Има и не малки рискове.

„Определено контрабандата на цигари удря по нашия бизнес, защото реално изяжда от нашите клиенти - те предпочитат контрабандните цигари, които са с по-ниска цена, но съответно и с неясен произход”, казва Красимир Юруков, който е управител на магазин за алкохол и цигари.

Част от нелегалните цигари се правят в България, но все по-често се внасят отвън, показват наблюденията на тютюневия бранш. Най-много се е увеличила контрабандата на необработен тютюн.

„Наблюдаваме и доста добре организирана система за разпространение на тези продукти и те могат да ги доставят до вашия дом или до вашето работно място”, обяснява Владислав Михов, мениджър в компания за разпространение на тютюневи изделия.

След въведената забрана за пушене на закрито около 3% от пушачите отказаха цигарите и това не се е променило. Странното е обаче, че вече заведенията не са най-честото място, където забраната не се спазва - 37 на сто от пушачите признават, че нарушават правилата на работното си място. 24% пък пушат в заведения, където им позволяват това.

„При тях няма да се случи нищо лошо, защото те са абонирани. Какво значи абонирани - че или ще бъдат предупредени, или изобщо няма да бъдат проверени”, твърди д-р Гергана Гешанова, Асоциация „България без дим”.

След 2016 г. по настояване на Европейския съюз ще има ново повишаване на акцизите. Затова след година цигарите ще поскъпнат с най-малко 1 лев.

Снимка: bTV

Най-купувани в България са цигарите от по-ниския клас като средната цена, която българинът отделя за тютюневи изделия е 4,40 лв. Предпочитани са също силните цигари, 100-милиметровите и слим продуктите. Около 2-3% от пушачите пък ползват електронни цигари.