Служебният министър на земеделието се закани още следващата седмица да ревизира къде отива държавната субсидия за тютюн.

Има съмнение, че голяма част от парите се усвояват от производители, които не отглеждат културата.

За това че в много случаи помощта на държавата не стига до тютюнопроизводителя, се знае отдавна. Схемата е законна, но според бранша - несправедлива.

Причината е, че доплащанията за килограм тютюн се правят на база количества, произведени от 2007 г. до 2009 г. А целта е производителите да използват тези пари, за да подменят поминъка си. След това мнозина се отказват от тютюна, но продължават да получават субсидия.

А други започват да отглеждат тютюн и не получават нищо. Това доведе до напрежение в бранша, а служебният земеделски министър се закани да сложи ред .

Не е от удоволствие, а от необходимост

Екрам Юзеир от хасковското село Ангел Войвода е от производителите, до които държавната помощ не достига, защото е в бизнеса отскоро. Знаел е, че ще трябва да се справя сам, но въпреки това е рискувал: „Значи не го работим от удоволствие, да го изявим така, значи ние го работим от необходимост”.

В Хасковско, където десетки фирми получават пари без нито декар тютюн, открито се говори, че субсидията е спечелена с измама

„Как става тая работа: Значи за 2007-ма, 2008-ма ,2009-та си прекараха един ливански тютюн от чужди държави в България и си го продадоха тука и си получават парите 10 години”, обяснява схемата Ердинч Чауш.

Ревизия

Сега служебният земеделски министър предлага ревизия на харченето на държавни пари: „Моята идея е за диалог с браншовите организации. Ние да фиксираме един по-справедлив начин на разпределение, както и по-справедлив начин на прилагане на схемата, тъй че да избягаме от това, че фирми които вече не съществуват, вече не са действащи, продължават да получават подпомагане”.

Нов риск

Сега тютюнопроизводителите са изправени пред нов риск . Има шанс да бъде забранено напълно отглеждането на ориенталски тютюн

Забраната ще удари всички производители от Южна България. По данни на асоциацията на тютюнопроизводителите, у нас от отглеждането на ориенталски тютюн се изхранват близо 200 000 души.

От бранша вече обявиха, че ще се присъединят към световния протест в защита на ориенталския тютюн наесен.

А докъде ще стигне недоволството, предстои да разберем.