Нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ „Белене” не се изключва от управляващите. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.

Нашата страна в момента получава частите за два реактора от Русия, след като арбитражно решение постанови те да бъдат закупени от страната ни. Първоначално се обсъждаха варианти за продажбата им на трета страна, а след това управляващите лансираха друга теза – за частен проект на площадката на АЕЦ „Белене” без договор за изкупуване на произведената енергия и без държавно участие.

„Винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрият начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин не изключваме нито един вариант“, каза обаче Теменужка Петкова днес, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че „държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект”, но ще „търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опита да реализира това оборудване”.

По думите й предстои да бъдат построени конструкции, които ще пазят оборудването, за което преди време бившият енергиен министър Румен Овчаров сигнализира, че се съхранява под открито небе.

Тецовете на въглища може да се разминат с евроизискванията

Енергийното министерство активно работи за това големите горивни централи да получат дерогация от европейските правила, за да продължат да работят, обяви Павлова.

Тя припомни, че въглищните централи произвеждат 41% от електрическата енергия в България. Документът, приет от Еврокомисията през април тази година, би накарал България и още 7 държави-членки да затворят своите централи, работещи с въглища. Това би означавало рязък ръст на безработицата и огромни загуби.

„Всяка една от тези централи сама за себе си трябва да вземе решение дали ще върви в посока използването на чисти въглищни технологии. Не можем да наложим общо мнение, защото само една от тези централи е собственост на държавата – ТЕЦ „Марица-изток 2”, а останалите са частни”, посочи Петкова.

Тя отрече слуховете, че между министерствата на енергетиката на България и Русия са водени разговори въглищните централи в Маришкия басейн да преминат на газ.