Бизнесът в България в момента плаща най-високата добавка за задължение към обществото чрез сметките за ток и Комисията за енергийно и водно регулиране призна този факт. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той напомни, че добавката беше увеличена с 15-20% за индустриалните потребители на ток от август тази година. Цената на тока и съответно на добавката може да се намали и ние направихме предложения как да стане това, каза още Велев.

„Има подмяна на диалога – четири работодателски организации, които са представителни само по Кодекса на труда, се опитват да изземат общественото внимание чрез некомпетентно говорене. Това обяви Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация. По думите й тези организации се опитват да блокират започнатата реформа и либерализацията на пазара в енергетиката. Тя извади графики и данни, които сочат, че в България токът е най-евтин сред държавите от ЕС.

Във всяко изречение (на Меглена Русинова) имаше лъжа или грешка, контрира Велев. Той обяви, че са спекулации и твърденията, че работодателските организации искат одържавяване или национализация на американските централи "Марица" 1 и 3. Те искали да се намери инвеститор за тях.

В разговора се включи и бившият директор на „Булгартранзгоз” Иван Дреновички. Той поздрави работодателските организации, че са провокирали дебат за състоянието и бъдещето на сектор енергетика.

Дреновички предупреди, че е заложен капан в договора за „печално известния” интерконектор между България и Гърция. Проблемът се криел във факта, че в договора е включена една италианска компания, купена от френска компания, която няма газ. Така е структуриран проектът през 2009 г., уточни експертът. Дреновички съветва да се преразгледа договора, за да не се окаже твърде скъп за България.