Минималните заплати на лекарите се увеличават с между 15 и 35%, след като днес беше подписан колективният трудов договор за отрасъл „Здравеопазване”.

Страните по него – работодателите, синдикатите и Министерството на здравеопазването, изразиха удовлетворение от новия документ, който не беше подновяван от 2013 г.

Новият договор влиза в сила още от днес.

Най-големите увеличения са на заплатите на редовия лекар, медицинската сестра, санитаря, лаборанта – между 29 и 35%.

Така например минималната заплата на лекар с една специалност в университетски и многопрофилни болници за активно лечение ще е 980 лв. (800 лв. досега), за лекар с две специалности – 1000 лв. (850 лв. досега), а за началник на отделение – 1050 лв. (900 лв. досега).

Медицинските сестри ще получават най-малко 750 лв. (600 лв. досега), а старшите медицински сестри – 810 лв. (660 лв. досега).

Увеличенията не засягат здравните работници в спешната помощ, където заплатите са по-високи. Медицинска сестра там взема минимум 900 лв., а лекар – 1500 лв.

Този колективен трудов договор осигурява спокойствие и предвидимост в системата, посочи министър Петър Москов.

Общински и университетски болници обаче обявиха, че на този етап пари за увеличение на заплатите няма и се оплакаха, че по-високите заплати не са догорени с тях.

Здравният министър контрира, че парите са гарантирани.

Според съсловната организация и това договаряне на парите няма да задържи младите медици у нас. Всяка година 600 лекари отиват в чужбина.

Вижте повече във видеото: