1,7 млрд. лв. са под риск заради липсата на сертифициращ орган в Държавен фонд „Земеделие”. Други 340 млн. евро могат да бъдат загубени Програмата за развитие на селските райони заради „отлежаващите на диванчето” във Фонда 2500 проекта. Реалистично погледнато, страната ще остане без 53-97 млн. евро по ПРСР до края на годината. Това обясни служебният земеделски министър Васил Грудев в „Лице в лице” по bTV.

„Няма да ги загубим всички пари, но е абсолютно неадекватно да сме в ситуация, притиснати до стената. Три пъти процедурата за избор на сертифициращ орган се пуска по един и същи начин и три пъти се проваля”, припомни Грудев.

За намерените изоставени 2500 готови проекта в ДФЗ министърът заяви: „Тези 2500 проекта, когато ги преразгледаме, една част ще бъде изпълнена, но крайният срок за изпълнение няма как да бъде удължен. Голяма част от тях няма да се случат поради липса на време. Това е граничещо с престъпление”.

По темата за безопасността на храната министърът коментира, че има още какво да се желае по отношение на контрола. „Моята амбиция е този контрол да отиде на по-висока степен”, каза той.

Според него реакцията при разпространението на болестта „син език” е била ненавременна и служебното ведомство е имало възможност единствено да „лимитира пожара” на цената на сериозен финансов ресурс.