Над 26% е разминаването между данните на Комисията за регулиране на съобщенията и тези на пипълметричните компании за броя на домакинствата с кабелна, сателитна или IPTV телевизионна услуга. Това показва неверни данни, подадени от операторите или минаване изцяло в сивия сектор, пишат от „Музикаутор”, „Профон” и АБРО.

Те посочват, че в представения вчера годишен доклад на КРС за 2016 г. абонати на тв оператори са 60,8% от домакинствата, докато национално представителни изследвания, сред които – и това на „ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД, дават 87%.

Според сдруженията за управление на авторските права и асоциацията на радио и телевизионните оператори, публичният регистър на регулатора и докладите му не отразяват реалното положение на пазара.

„Защо са важни тези данни? Абонатите заплащат на кабелните оператори за телевизионните програми, които получават. С част от тези приходи кабелните оператори заплащат на правоносителите – телевизионни организации, продуценти, автори и изпълнители на музика. Тези приходи следва да отчитат и пред органите на НАП. Повече от 26% от тези приходи остават скрити и ощетяват правоносителите, държавата и обществото”, се посочва в позицията.

Авторите допълват, че на пазара се създава нелоялна конкуренция и е необходимо КРС, СЕМ, НАП и културното министерство да получат засилени правомощия за контрол.