Къде могат да се срещнат предприемачи, инвеститори, студенти и млади хора, които искат да стартират собствен бизнес? Отговорът е - на ежегодния форум в StartUP, който се стреми да пробуди предприемачески дух у младите хора в България и да им покаже как да превърнат своите идеи в успешен бизнес. Тази година той се провежда в Благоевград на 30 и 31 март, а двама от лекторите отговориха на въпроси на btvnews.bg.

Гергана Павлова
Атанас Коев е пилот на реактивен изтребител, пилот на парапланер, опитен катерач и кайакар, Skydiver, ATV инструктор, пътеводител, спелеолог и оф-роуд навигатор. Той също така е щастлив миролюбив човек, който не може да се наслади достатъчно на красотата на българската природа и баща на три прекрасни деца, чийто живот трябва да бъде пълен с вълнуващи приключения и забави.

Първият съвет, който бихте дали на „прохождащ” предприемач, е...
Бъди позитивен и отворен за всичко. Силата е в Постоянството!

Следващото предизвикателство пред Вас е?
Всеки нов ден е предизвикателство за мен, защото съм си поставил високи цели :) Развивам се в много направления - от екстремните спортове и туризъм до лечителски практики и медитация, от възпитание и отглеждане на три деца, три коня, две кучета и пчели до градината с овошките и зеленчуците:)

Кои са трите най-важни качества на успешния бизнес лидер?
Вътрешна увереност, сила и дух.
Позитивизъм, постоянство и интуиция.
Креативност, общителност и самодисциплина.

Коя важна особеност трябва да знаем при правенето на бизнес в България?
Българинът е много интелигентен, решителен и силен човек, но силен индивидуалист! Особеното при нас е, че искаме сами да справяме, т.е. в някаква степен да сме независими от съдружници и "приятели".

Макар да вярваме, че обединението прави Силата, народът казва "Вълка му е дебел вратът, защото сам си върши работата". От гледна точка на потребители, предпочитам чуждестранните туристи заради платежоспособността им, заради това че мога да ги смая с красотата на България и с офертите, които предлагам.

Снимка: sxc.hu
Гергана Павлова e изследовател, креативист и вдъхновител. След повече от 12 години опит в големи и международни компании, сега тя се наслаждава на работата си като професионален коуч и фасилитатор, след преминато професионално коучинг обучение към The Coaches Training Institute (CTI) в Лондон. За нея бизнесът е изцяло въпрос на човешки взаимоотношения, а прилагането на холистичния подход във всяка една сфера от живота – обикновено правилното решение. Вярва, че в пътя е истината, личното осъзнаване – катализатор на желаната промяната, а стремежът към съвършенство– двигателят на тази промяна.

Първият съвет, който бихте дали на „прохождащ” предприемач, е... да (си) задава въпроси, да мечтае и да следва сърцето си :-) И да се наслаждава на процеса.

Следващото предизвикателство пред Вас е?
Интересно, но не се сещам за нещо, което бих класифицирала като предизвикателство. Пред себе си виждам само възможности. Може би единствено това - да проявявам търпение към себе си и към партньора си във връзка с реализирането на всички щури идеи, които ни хрумват :-)

Кои са трите най-важни качества на успешния бизнес лидер?
Успешният лидер е "невидим". Умее да води, следвайки. И да слуша отвъд думите. А трите най-важни ценности на успешния бизнес лидер според мен са: Автентичност. Съзидателност. Принос.

Коя важна особеност трябва да знаем при правенето на бизнес в България?
Зависи от бизнеса. Понякога е необходимо повече време, за да "образоваш" пазара за стойността от услугите (или продуктите), които предлагаш. Друг път е точно обратното - бизнес идеята се купува като топъл хляб, докато пазарът не се пренасити. И в двата случая това прави "правенето на бизнес" още по-интересно занимание и стимулиращо креативността. Позволявам си тук да си пожелая да виждам повече дългосрочност и устойчивост в бизнеса и средата в България, както и "по-топла" връзка с образованието.

Списъка с всички лектори, както и повече информация за събитието можете да намерите тук >>>