Управителят на БНБ Иван Искров изпрати писмо до председателя и народните представители в парламента, което настоява да се приема като негова оставка, подадена от 10 юли. Оставката е внесена в 12,25 ч. в деловодството на Народното събрание.

Писмото, разпространено от БНБ, е за изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

„По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г. Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове”, продължава съобщението на централната банка за писмото.

„Воден от горните съображения, моля настоящето писмо да се счита за подадена, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ”, пише Искров в писмото си.

Оставка, поискана преди месеци

За оставката на Искров се говори още от миналата година заради фалита на КТБ, въпреки че реално мандатът му изтича през октомври.

Миналата седмица депутатите приеха и законови промени, с които улесниха предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов заместник.

В сряда станаха ясни и още кандидати за управител на БНБ, часове преди да изтече крайният срок за номинации. Така в момента за поста на бъдещия гуверньор на банката се борят четирима души.

Номинацията на ГЕРБ е бившият зам.-министър на финансите Димитър Радев, който е съветник в МВФ. Реформаторският блок подкрепи едновременно и Радев, и финансиста и член на УС на гаранционния фонд Бисер Манолов, който беше предложение на „България на гражданите”.

Снимка: Ладислав Цветков

АБВ номинира Виктор Йоцов, който е работил в БНБ, а Патриотите - ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

Очакванията са най-вероятният нов управител да бъде Димитър Радев, човек от Международния валутен фонд. Освен Искров, съвсем скоро трябва да бъдат избрани и двама от подуправителите на централната банка.

Кой е Иван Искров?

Иван Искров оглави БНБ през 2003 година. Така смени депутатската банка като народен представител от НДСВ с креслото на банкер № 1. За втория му мандат го подкрепиха от ГЕРБ през 2009 година.

Скандалите около управителя на БНБ започнаха в средата на миналата година заедно с кризата около КТБ. След близо милиард изтеглен от банката за дни, Централната банка затвори трезора на Цветан Василев и обеща това да е само за месец.

Три седмици по-късно се оказа, че за две трети от кредитите, отпуснати от КТБ за 3,5 милиарда лева, липсват документи.

Докладът от проверката отиде в прокуратурата заедно със сигнал от БНБ, че Василев чрез трето лице е изтеглил повече от 205 млн. лева само срещу разписка.

Впоследствие прокуратурата отрече да са изнасяни пари в брой. На призивите да поеме отговорност за фалита на четвъртата по големина банка у нас, управителят на БНБ така и не подаде оставка. Искров прехвърли цялата отговорност към подуправителя Цветан Гунев, с ресор „Банков надзор”.  И докато централният банкер нееднократно обвиняваше  Василев, че е източил КТБ целенасочено, а Василев, че Искров изпълнява поръчка любителски кадри показаха, че двамата всъщност не са били в толкова лоши отношения.

От  клипа, на който двамата пеят в заведение, не става ясно кога, къде и кой ги е заснел. След излъчването на видеото от БНБ заявиха, че Искров няма да се оттегли под натиск, а събития от частен характер не влияели на работата му като управител. Така в крайна сметка Искров подаде оставка със закъснение, при това от дата, която му позволява да казва, че е управлявал БНБ два пълни мандата.

Вижте цялото писмо на Иван Искров тук:

Iskrov