Потребителите би следвало да покрият не повече от 20% от цената на новите умни електромери, които според европейска директива трябва да бъдат въведени до 2020 година. Това означава, че при средна цена от 120 евро за такова устройство, българските клиенти на ЕРП-тата трябва да платят около 50 лева на електромер – сума, която следва да бъде разпределена в срок от порядъка на 1 година.

Това обясни пред bTV инж. Георги Милушев от единствената независима лаборатория у нас за измерване на електромери и други подобни уреди. Според него умните електромери са добра инвестиция за всички по веригата – от дружествата и доставчиците до потребителите, затова и всеки трябва да поеме част от цената по закупуването и инсталирането им.

Според Милушев ползата от такива устройства се изразява в намаляване на сметката за ток от порядъка на 20-40 евро на годишна база. Възможностите за манипулиране на данните пък били сведени до минимум, въпреки че технически такава възможност съществувала.

Експертът посочи, че и към момента практически много от електромерите в България са от този тип. Необходимо е обаче създаването на централизирана система за автоматично отчитане на тока в цялата страна.

Едно от местата у нас, където умни електромери обслужват жителите, е пазарджишката ромска махала. Уредите там са поставени преди три години. Електромерите са в специални кутии с двойни врати, има ги на почти всеки уличен стълб и са със специални прозорчета, от които клиентът може да следи показанията си. Умните електромери са добре пазени със сигнално охранителна техника.

„За нас като дружество това ни спестява разходи, защото връзката с въпросните уреди е дистанционна, отчитането става чрез софтуер, който е инсталиран в компютрите на дружеството. По този начин следим в реално време потреблението на всеки един клиент”, обяснява Петър Костадинов, EVN България.

Хората от ромската махала обаче недоволстват от новите уреди. Според тях сметките им скочили веднага след поставянето им.

От компанията обаче са категорични, че хората не плащат по-високи сметки заради това ,че имат умен електромер. Поставянето на умни електромери е започнало още през 2007 година, като до този момент компанията е има нови уреди в различни райони.

„Имаме над 65 000 такива уреди в момента инсталирани, което е горе-долу около 4% от всички електромери на нашите битови клиенти. Ние сме вложили около 8 милиона само в устройства ,но и още 15 милиона в съпътстващата инфраструктура”, допълва Костадинов.

Умните електромери имат специални датчици, които веднага сигнализират, ако по тях някой се опитва да се прави манипулации. Благодарение на това от дружеството отчитат намаляване на кражбите на ток.