„Уестингхаус Електрик Къмпани” обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на „АЕЦ Козлодуй”, ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период.

„Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб”, каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус”.

„Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще”, подчертал той, цитиран в съобщение до медиите.

„Уестингхаус“ била доволна от сътрудничеството, което развила с „АЕЦ Козлодуй”, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

От компанията припомнят, че осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките Vogtle и V.C. Summer в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ Sanmen и AEЦ Haijang в Китай. Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката „Мурсайд“ в Обединеното кралство.,

В сряда източници от управляващите съобщиха, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието „Уестингхаус” е прекратен на този етап. Причината е, че американската компания не беше потвърдила финансово участие в проекта, каквото условие поставя българската страна.

Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго.