Само няколко часа след съобщението на комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че ще глоби с общо 200 хиляди лева дружества, представляващи услугата за споделен превоз Uber, компанията излезе с официално становище, че ще обжалва това решение. 

 

"UBER България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена срещу компанията от таксиметрова компания с цел да се ограничи конкуренцията и правото на избор на гражданите", коментира Димитър Радуков, генерален мениджър за България.

 

Становището на компанията също така припомня, че алтернативните видове транспорт като споделеното пътуване предлагат повече избор, което е добре за потребителите – конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги.

Проблемите с регулаторни органи за Uber в Европа са нещо обичайно. Преди няколко дни във Франция, след сериозен обществен натиск и бунтове на таксиметрови шофьори, компанията се видя принудена да преустанови услугата си UberPop за френския пазар. Въпреки това, компанията остава активна на френския пазар с други форми на транспортни услуги.