Убеден в по-добрата цена на руския газ от 1 януари, енергийният министър Делян Добрев призна, че „най-важното число” все още не е нанесено в договора, по който преговорите „ще продължат до последния момент”.

„По решение на Министерски съвет, осъзнавайки колко е важно да имаме нов газов договор, ми поставиха задача той да бъде договорен до 15 ноември. Стремим се да договорим най-добрите условия по него,” заяви Добрев след извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност.

По думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за тази година са подписани всички отстъпки и договорености. Стана ясно, че до края на 2012 г. отстъпката за България ще бъде около 70 млн. долара.

„Убедени сме, че от 1 януари ще имаме по-добра цена... Няма смисъл да нагнетяваме количества газ, които не са ни необходими,” отбеляза Делян Добрев и добави: „Най-малкото ще продължим да използваме отстъпката от 11%, но ние преговаряме за много по-добри условия.”

Опасност от газова криза не съществува

посочи на брифинг министър Добрев в коментар на предупреждение от страна на Меглена Кунева за повторение на сценария от 2008 г., като коригира бившия еврокомисар и за годината – 2009-а.

Освен новия газов договор на днешното заседание на Пакта за индустриална стабилност беше обсъден и проектът за газопровод „Южен поток”, окончателното инвестиционно решение за който трябва да бъде взето в четвъртък.

Министърът коментира предложението на ДСБ за 50% от газопровода да бъде даден достъп на трети страни, за да се транзитират или плащат 75%. „Те предлагат много интересни неща, които са самоизключващи се. Ако резервираш 50%, няма как да платиш 75%, това са две самоизключващи се неща,” заяви Добрев.

„България е последната държава по сухопътната част на газопровода „Южен поток”,” посочи Добрев. „Това дали проектът ще позволи и възможност за включването на нови доставчици, е въпрос, по който трябва да се произнесе Европейската комисия. Подобни въпроси се повдигат и в другите страни, които участват в проекта,” добави министърът.

По думите на Делян Добрев България няма да загуби транзитни приходи, тъй като има транзитен договор в сила до 2030 г.