Минимум 5 – 7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром”, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, без да се ангажира с точна оценка.

„Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители,” заяви Гогов, но отбеляза, че му е трудно в момента да направи „кумулативните сметки”, които включват договорените до момента отстъпки.

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. По думите на Гогов няма паритет с потреблението на населението.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” очаква обаче и парното да поевтинее, въпреки че отново не знае с колко. При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало „топлото” да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично”, каза все пак Димитър Гогов.

Крайният потребител на газ трябва да получи цялата калкулирана отстъпка за „Булгаргаз”, заяви той и обясни, че формулата за изчисление е базирана на котировките на мазута и газьола.

Няма да спечелим, твърди опозицията в ляво и в дясно

Постиженията, с които се похвалиха управляващите след тежките преговори с „Газпром” всъщност няма да донесат нищо на България, смятат в опозицията. Премиерът Борисов не договорил какво ще получаваме от транзита на газ през територията на страната, стана ясно от разговор с Прошко Прошков от „България на гражданите” и депутата от Коалиция за България Петър Димитров.

По думите на Прошков не знаем за колко години какви количества ще минат през тръбата на „Южен поток”. „Управляващите да кажат какво ще получи България за целия период,” добави Димитров. Според бившия енергиен министър ще загубим 150 млн. за транзитни такси от отказа от маршрута през Украйна.

По думите на Прошков въпреки отстъпките, цената на природния газ на границата на България продължавала да бъде най-високата в Централна и Източна Европа. Разликата компенсирала „Булгаргаз”, която трупала загуби.

„“Булгаргаз” купува по-скъпо, ДКЕВР намалява цената и „Булгаргаз” продава по-евтино,” обясни Димитров. Оттам идвали загубите на компанията.

Според Прошков намалението на цената, договорено от правителството, не е успех за министър-председателя, защото не е ясно какво ще получаваме за транзита.

Прошко Прошков отбеляза, че ценообразуването ще продължи да е обвързано с петролните деривати, а „справедливият начин на изчисление” бил чрез свободния газов пазар.

„Нашата формула остана обвързана с петрола,” съгласи се Петър Димитров. „Дори цената на газа да продължи да пада, ако петролът поскъпва – цената за България ще продължи да се увеличава.”