Тримесечната винетка да струва 54 лв., това предвижда проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

Решението да се въведе новият вид винетка беше взето от парламента през януари т.г.

С промените в наредбата ще бъде въведен и новият срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година. Този начин за изчисление на срока на валидност ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Цената на новата тримесечна винетка е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. В изготвения и приет от Агенция „Пътна инфраструктура” анализ, определянето на цената е осъществено чрез принципа на пропорционалност, т.е. тя е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, като се отчита, че винетките с по-дълъг срок, разделени на дните от него, трябва да са по-изгодни от тези с по-къс.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната струва 15 лв.

Проектът на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата може да бъде видян в Портала за обществени консултации, както и на сайта на МРРБ.