Поскъпват автобусните билети в Кюстендил. Пътуващите за съседните села купуват по-скъпи със средно 20% билети.

Увеличението на билетите започва от 20 стотинки и стига до 2-3 лева в зависимост от маршрута.

Превозвачите оправдават увеличението със скъпите горива, въпреки че в последните дни нафтата поевтиня незначително. Редовните пътници обаче продължават да пътуват.

Въпреки че увеличението е преди всичко за автобусите, обслужващи общинската пътна мрежа, оказва се, че общината не може да се намеси при определянето на цените. Преди повече от 10 години е взето решение превозвачите сами да определят срещу какви пари ще возят.

Общината не може да действа като регулатор в този случай, защото през 2000-а година явно са мислели, че единствено пазарните механизми ще са регулатор за цената на билетите.

Вдигнали са се и абонаментните карти, увеличението е с 10 процента. Ученици и пенсионери вече плащат по 35 лева, всички останали по 40 лв.

В Търговище пък чакат драстично поскъпване на водата. От този месец хората в града ще плащат по 2,14 лева без ДДС за кубик. Причината е вдигането на цените на горивата и тока, както и въвеждането на нова такса, която до момента изобщо не фигурираше в сметките на потребителите.

В момента петчленно семейство плаща над 25 лева на месец. Новите сметки ще дойдат с 20% увеличение или по 50 стотинки отгоре за всеки кубик вода.

Според инж. Явор Миланов, управител на ВиК Търговище, основната причина е, че от 28 декември Търговище има пречиствателна станция, чиито експлоатационни разходи се покриват от дружеството.

За хората обаче е неприемливо да плащат по-скъпа вода, след като вече няколко месеца здравните инспектори ги предупреждават да не я пият, защото е мътна.

Поскъпването няма да реши и другия проблем - постоянните течове и аварии, в които се губят над 60 % от питейната вода.

Инж. Миланов признава, че мрежата е амортизирана на 80 % - морално и физически остаряла.

Новите сметки за вода пристигат през април. Тогава ще стане ясно каква част от гражданите засяга увеличението, защото според разчетите на ВиК дружеството една трета от домакинствата още не са свързани с пречиствателната станция и за тях поскъпването ще се отложи.