Медийните публикации от последните дни, че ни чака режим на тока, само показват, „че наистина имаме нужда от по-истински новини“, това каза бившият енергиен министър и кандидат-президент Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Имаме пик на потреблението и с това истината се изчерпа. Пикът е около 7700 MW от инсталирани в България близо 11 хил. Къде е кризата?“, попита той.

Гостът посочи, че за първата седмица на годината потребената електроенергия е с едва 2% повече от същия период миналата година и това е изцяло компенсирано от намаления износ.

България поиска аварийна помощ от Румъния, не защото ще останем без енергия, а защото е по-бързо и по-евтино да използваме такава помощ от тях, отколкото да си пускаме студения резерв, каза той. И добави, че благодарение на интеграцията на мрежите с Румъния можем да си позволим да поддържаме по-малко студен резерв, т.е. плащаме два пъти по-малко.

По думите му в случая с Христо Ковачки държавата му плаща, без той да работи, само за да е готов да заработи, когато е нужно. А това, че въглищата му са замръзнали си е негова отговорност.

На коментарите от БСП, че ако имахме АЕЦ „Белене“ сега нямаше да ни грози режим, той отговори, че „ако го имахме, не само, че нямаше да имаме нужда от него, а лятото, когато потреблението е два пъти по-малко, двете атомни електроцентрали щяха да са ни достатъчни и всичко друго трябваше да се спре, а те да се намалят“.

На въпрос има ли опасност от режим, той отговори: „Човешката глупост, некомпетентност и корупция винаги може да доведе до някаква авария, но няма обективни причини това да се случи“.

Вижте във видеото какво още каза Трайчо Трайков: