Пазарът на горива в България е теоретично свободен, заяви днес бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му затова взаимоотношенията се наблюдават от Комисията за защита на конкуренцията, а не от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Трайков припомни, че през март КЗК излезе с решение, че на пазара на горива има картел, но после промени мнението си. Според Трайков цените и тогава, и сега са по-високи, отколкото трябва.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„България е на четвърто място по цени на бензина и на седмо по цени на дизела. Имаме най-ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни,” каза пред БНР бившият енергиен министър. По думите му България би трябвало да е на първо място по ниски цени на бензина и второ по цени на дизела, каза Трайков.

Според него това, което правителството може и трябва да направи, е в съществуването на свободна конкуренция. Трайков посъветва кабинета да сезира Върховния административен съд (ВАС) във връзка с решението на КЗК да промени мнението си.

Другата идея на бившият министър е в данъчни складове в Румъния и Гърция да се съхраняват горива, които се продават в България, защото тук са силно концентрирани.

„Третата стъпка е държавата да използва своите складове и да се намесва като пазарен играч. Ако тези три неща са свършени, добра е идеята за намаляване на акциза, но когато пазарната среда е сигурна,” добави Трайчо Трайков.