Среднощни проверки на Инспекцията по труда във Варна - в акцията се включи и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който обиколи няколко заведения в началото на летния сезон.

Основната цел на проверката бе да установи дали всички работещи по обектите имат трудови договори. Служителите на Инспекцията по труда следяха и за непълнолетни, наети не според правилата.

По време на проверките министър Младенов остана изненадан, че управителите на заведенията не знаят за програмите, по които могат да получат субсидии за наемането на млади хора.

„Кажете вие сега, на мен ми е интересно, чували ли сте за нашите програми по оперативната програма за стажове за млади хора,” попита социалният министър. И получи отговор от Ивайло Ганев, управител на заведение: „Аз лично не”.

„Ще видя кой е трудовият посредник от бюрото по труда във Варна, ще искам да напише доклад. Ще уволня няколко човека, защото това е недопустимо,” закани се министър Младенов.

В крайна сметка, по-голямата част от проверените обекти се оказаха изрядни.

„Както сами забелязахте, основният персонал навсякъде има сключени трудови договори на 8 часа. Със заплати на или над прага за съответната длъжност,” отбеляза Иван Иванов, директор на Инспекция по труда – Варна.

Не липсваха обаче и нарушения. Проверяващите се натъкнаха на диджей и цял оркестър в заведение в Аспарухово без трудови договори. От Инспекцията по труда във Варна обещаха, че нощните проверки ще бъдат практика през целия сезон.