Нашата идея за изграждане на газов хъб може да се случи, но за да кандидатстваме за европейско финансиране, проектите трябва да бъдат оценени като проекти от общ интерес.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната комиси по енергетика, цитирана от БГНЕС.

По отношение на добива на природен газ от Черно море, Петкова каза че едно от първите решения на кабинета е било за процедура за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес". Официалната информация затова е публикувана на 18 април във вестника на ЕС.

"Вече има и компании, закупили документация за участие в процедурата. 21 септември е крайната дата, до която могат да бъдат давани предложения за участие в тази процедура", обясни министърът.

Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" по план ще започнат през януари 2016 г. Предположенията са, че в Черно море има големи залежи на газ. Очакваното количеството в блок "Непутн" е над 42 млрд. куб. м. Сондажи на турската територия на Черно море са започнали и от страна на компанията "Шел".

Министърът на енергетиката каза още, че предоговорените условия с т. нар. американски централи трябва да бъдат одобрени до 30 юни. За да влязат в сила обаче, Националната електрическа компания трябва да заплати просрочените си задължения в размер на 750 млн. лв.

"Ние не разполагаме с такива средства и ще търсим кредит. Той ще бъде изтеглен от БЕХ, но трябва да имаме предвид, че през изминалата година е изтеглен и облигационен заем от 1 млрд. лв.", поясни Петкова.

Тя напомни, че за реализирането на проекта "Цанков камък" са изтеглени 4 търговски и 1 експортен кредит в размер на 100 млн. лв., който НЕК все още погасява.